Husk budgettet

… Og glem det så gerne igen.

Man kan diskuterer vidt og bredt om hvad der er vigtigst indenfor privatøkonomi og ikke mindst sin optimering heraf. Udover at man naturligvis skal have den rette indstilling og være omstillingsparat, er budgetlægning absolut det bedste sted at starte. Der er generelt to lejre i den privatøkonomiske rådgivnings og blogsfere. Enten er man budgetnørd med enormt kompliceret regneark fulde af uoverskuelige kolonner (MadFientist) eller også forholder man sig ikke til et budget men derimod opsparingsevnen, og sørger “blot” for at automatisere sin månedlige opsparing og bruger resten. Det er for den gruppe ikke væsentligt om man køber kaffe ude hver dag, eller andre ting som giver livsglæde (Ramit Sethi). Det vigtige er bare at man sparer op og kender renters rente effekten af automatiseret opsparing over tid.

Personligt har jeg altid været fortaler for at have et budget. Desværre har jeg selv været lige nøjagtig det gode eksempel på hvorfor man ikke nødvendigvis skal have et. – Det bliver ikke opdateret og fremfor alt ikke overholdt. Det giver skyldfølelse og det bliver derefter nemt helt at opgive sin økonomiske fremgang når man hurtigt igen mister overblikket. Min eget økonomi har været kompleks med enten meget høje eller lave månedlige indtægter. Derfor har jeg fokuseret på opsparing over tid, selvom jeg af erfaring nu bruger en kombination af de to modeller.

Lad mig slå fast med det samme: Et budget er nødvendigt for at skabe sig et overblik over sin økonomi! Det er fundamentalt at vide om ens økonomi hænger sammen, om der er over eller underskud. Det er også derfor banken altid vil have et budget ved låntagning med mindre man allerede er kendt i forvejen af banken, eller at banken tager enorm høj rente og dermed risiko (kviklån). Budgettet er en guideline som sikrer at man ved hvad ens penge bliver brugt til og ikke mindst giver overblikket over både indtægter og udgifter.

Når der er lagt et budget (søg på google efter skabeloner eller lav dit eget budget i et regneark) kan man med sindsro simplificere sin økonomi lidt mere og kombinerer de to tilgange til budget. Efter budgetlægningen kender man sin opsparingsformåen og kan nu sørge for at spare maksimalt op hver måned. Mindst 20% af sin indtægt bør være mulig. Dog gælder at AL opsparing er bedre end ingen. I Senere indlæg vil jeg komme ind på Renters rente effekten og med anbefalinger til placering i investeringsforeninger (herunder ETF) samt en nødkonto (Emergency funds)

Et positivt biprodukt af budgetlægningen er i øvrigt at man nu kender de enkelte udgifter som kommer hver måned og at budgettet tydeliggøre at 99kr. måneds abonnementet bliver 1188kr. på et år. Det giver stof til eftertanke og kan bruges til at spare penge ved at skære fra, samtidig med at man kan se hvor meget fx. fastfood og Amazon Quick-click overraskende nok kan koste.

Ovenstående kombination af både budget og fokus på opsparing er for mig åbenlyst fordelagtig og giver masser af frihed til at leve med kun et årligt budgetcheck. Prøv det og kommenter gerne såfremt du har spørgsmål eller erfaringer med budget.

Næste blogindlæg bliver mere personligt at giver en introduktion til mig, samt min motivation for at skrive denne blog. Senere kommer også et væsentlig blogindlæg om opsparingsformer og ikke mindst rater. Jeg ser frem til at give dig nogle brugbare værktøjer og ikke mindst sætte gang i nogle tanker omkring renters rente (compound interest) og hvad automatiseret opsparing betyder.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *