Hvem er Jacob Degn

Bankuddannet, HA, Almen., Salgskonsulent og Cand.Soc i virksomhedsledelse og erhvervsøkonomi.
Gift og far til 3. Bosat i Sverige. Løbetræner fast og får også cyklet (+Zwift). Passion for motorkultur (Bil og mc verdenen), privatøkonomi og havørred og geddefiskeri.

Denne blog er lavet for dels at samle min egen viden om finansiel frihed og privatøkonomi, dels for at jeg brændende ønsker at andre får lyst og evne til at være bevidst om sin egne penge.

Jeg er født 1981 og har altid været fascineret af iværksættere og erhvervsfolk. Der var ikke nogen tvivl om at det var handelsskolen (HHX) jeg skulle på efter folkeskolen. Undervejs er der blevet skrevet tusindvis at forretningsplaner som oftest har været enten utopiske eller for meget selvstændig fremfor iværksætter. -At starte en kiosk eller kører som pakkebuder ikke iværksætteri, men efter min mening blot et lønmodtagerjob med et CVR nummer, hvilket der bestemt ikke er noget galt i, men blot ikke er mit mål. Ingen planer er dog realiseret udover nogle handler med mc beklædning og en livlig handel med egne biler som jeg har kørt i privat over kort tid og solgt igen. At tjene egne penge har altid været et grundvilkår fra da jeg kørte aviser som 12 årig.

I virkeligheden var det en smule vagt hvad der skulle ske efter HHX. Jeg fik en elevplads i Unibank (Ja så gammel er jeg åbenbart allerede..) og var 1. år rigtig glad for det. 2. elevår var lidt vagere, men jeg bestemte mig for at gennemfører uddannelsen og forsatte efterfølgennde som færdiguddannnet i en anden filial. Her hjalp ekstrem dårlig ledelse og manglende fokus på HD studiet dog på min beslutning om at stoppe. – UDEN at have andet job på hånden.

Udover en drøm om iværksætteri har jeg været i tvivl om hvad der skulle ske viderefrem lige fra den dag jeg forlod banken for sidste gang. Jeg fik hurtigt job på et webhotel og derefter videre med logistik i en stor fiskegrejsgrossist. Fiskeriet var stort for mig dér og det var virkelig et lifehack at kombinere arbejde og passion. Udover at jeg brugte ufattelig mange timer på dels overarbejde og dels fisketure efter arbejdet.. Det var før børnene. Det meget overarbejde og adgangen til fordelagtige priser på fiskegrej gjorde at jeg fik mulighed for at spare op. Først blev kassekredit indfriet OG afskaffet. Derefter blev der rent faktisk sat penge til side hver måned, selvom det i bagklogskabens lys var ustruktureret og uden nogen form for målsætning.

Efter et par hårde år i grejbranchen fik jeg mulighed for at arbejde med min anden store passion. Jeg blev salgskonsulent som bilsælger i en stor nyvognsforretning med en leder som var stærkt inspirerende og et godt forbillede. Var drømmen endelig fundet? Jeg klarede jobbet rigtig godt og med kun 1/2 års erfaring lå jeg med i toppen blandt 20+ sælgere. Manglede jeg allerede udfordringer? Jeg havde tidligere søgt ind på økonomi uddannelser på universitetet, men ikke fået gjort noget ved det. Nu blev jeg optaget – hvad skulle jeg gøre. Jeg valgte at sige mit job op allerede og vælge at læse økonomi og ledelse på Roskilde Universitet på fuld tid. At jeg så blev både søndagshjælper og senere havde 20+ timers arbejde med bilsalg ved siden af, er en anden sag.

Det var meningen at jeg efter endte studier skulle ud og arbejde som akademiker inden for ledelse og forretningsudvikling. gerne indenfor finans og bilbranchen som jeg allerede har et særdeles godt indblik i. Men i netop 2012 var der ikke mange jobs at få. Til gengæld kunne jeg få mit gamle job med det samme, og fik igen hurtig succes og gang i salget. Så godt at jeg ikke vil kunne tjene de samme penge som nyuddannet akademiker eller for den sags skyld som erfaring generalist. Trods jeg gerne vil videre fangede lønnen og jeg gav den gas nogle år. Det var hårdt med små børn og lange arbejdsdage.

Alt i mens har tanken om iværksætteri stadig luret. Da min kone fik tilbudt sit drømmejob i Karlshamn, Blekinge, testede hun jobbet af mens vi stadig boede i Danmark. Jobbet blev godkendt og nu var alle tiders chance for at efterprøve mine ideer. Vi valgte at flytte til Sverige med hele familien og jeg sagde endnu engang farvel til bilbranchen. Denne gang uden nogen indtægt. Vi har budgetteret at vi kan leve for min kones løn, men vi kan ikke spare meget op.

Lige nu har jeg endelig fået indkørt børnene (to børn i skole og ét barn i børnehave) og fået familien landet godt i en lejelejlighed. Den gamle lejlighed er fremlejet i Danmark. Jeg arbejder med forretningsudvikling og har så småt nået til at kunne lancere nogle ideer. Jeg har også valgt at lege med en webshop for at få noget salg og en indtægt. Det er gå hjemme og arbejde fra hjemmekontoret er en prøvelse da det er uden netværk og kollegaer. Jeg var meget træt af en konstant ringende telefon og 50+ mails om dagen da jeg sagde op. Savner jeg det lidt nu? Ja.. Men en kombination hvor det er mig der bestemmer tempoet og hvor jeg kan se at det hårde arbejde harmonere med mine mål. Jeg kan sagtens arbejde hård og løbe et marathon. Men det kræver at jeg ved at målet er et marathon. Ærgerligt at tro det er marathon når det i virkeligheden er 10km stafet man har begivet sig ud på!

Vi er på ingen måde finansiet frie som familie hvilket ellers er et ultimativt mål. Måske endda langt fra. Vi er dog bevidst om vores økonomi og sørger løbende for at forbedre vores vilkår. For at komme videre har jeg valgt at søge både lønmodtagerjob og forsætte min forretningsudvikling og iværksætter drømme. Derudover har jeg fået tid til at træne mere end tidligere (løb og cykelsport) ligesom jeg vigtigst af alt har fået tid med børnene. Især mine to ældste som inden længe bliver teenagere har jeg været lidt overrasket over hvor store de var blevet mens jeg sad i bilforretningen og jagtede det næste salg..

Efter god tid til omtanke og at finde det indre “why” har vi kommet frem til at vores målsætning stadig er at være finansielt frie. Ikke for at slippe for at arbejde, da vi begge forventer at det arbejde vi bruger al vores tid på er spændende og givtigt. Men friheden betyder meget for os. Derudover savner vi begge et hus med plads og have samt ikke mindst en garage til mig. Ønsket om hus er så stort at det sammen med det pres der i øvrigt er som familiefar og forsørger til 3 børn, formentlig er med til at besværliggøre springet som iværksætter yderligere.

Målsætningen er derfor; Høj opsparingsrate (50%) som sikrer finansiel frihed, et lækkert hus som base for hele familien med masser af plads samt nogle jobs hvor vi bliver udfordret fagligt at ikke mindst dyrker et professionelt netværk. Hvis jeg kan kombinere det faglige job med min passion og store viden inden for finans og bilbranchen vil det bestemt være en fordel.

Forsættelse følger!

One Reply to “Hvem er Jacob Degn”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *